Emmen Goes Eco. (© Martin Zaagman)

FOTO's: Lightning krijgt eigen beeld in gemeentehuis

Emmer Courant: 28 april 2019

Emmen - Emmen krijgt volgend jaar zomer een groot event in Rensenpark van beelden die zijn gemaakt van afval materialen. Dat maakte Linda Meijer van Green Support zondag bekend tijdens Emmen Goes Eco.+5 MEER

Green Support organiseerde voor de vierde keer dit duurzaamheidsevent. Dit jaar waren er weer leuke, lekkere, innovatieve duurzame producten te vinden en allerlei activiteiten voor kinderen en volwassenen. Wethouder Guido Rink van de gemeente Emmen opende de markt. Het thema van dit jaar was 'upcycling'. Dit houdt in dat oude producten een nieuw en functionerend leven krijgen. De wethouder was daarom speciaal voor deze gelegenheid gekleed in een upcycle jeans.

Zwerfafval

Kunstenaar Willem Boer was op de markt bezig om de laatste hand te leggen aan het beeld van Lightning. Dit deed hij van blikjes zwerfafval die zijn gevonden door Lightning. Dit is een kruising Husky van 13 jaar oud die dagelijks al tien jaar lang samen met zijn baasje, Bart, zwerfafval opraapt in Emmen. Willem Boer: "Ik ben anderhalf jaar geleden weer in Emmen komen wonen na enige tijd elders te hebben gewoond. In die tijd heb ik mij bezig gehouden met zwerfafval en daar grote beelden van gemaakt. Terug in Emmen kwam ik in contact met Bert en zijn hond en hoorde daar zijn verhaal. Dit raakte mij dat ik besloot om een borstbeeld van Lightning te gaan maken van de blikjes die hij zelf heeft opgeraapt".

"Lightning doet iets met ons bewustzijn"

Linda Meijer en wethouder Rink leverden beide een bijdrage aan het beeld waarbij de wethouder vertelde dat hij zijn best zal doen dat als het beeld klaar is deze een mooie plek krijgt in het gemeentehuis. Willen Boer: "Ik ben ontzettend blij dat de wethouder zich hier voor wil inzetten. Het gemeentehuis is een mooie rustige plek voor het beeld. Bovendien iedereen komt wel een keer op het gemeentehuis en kan op deze manier kennismaken met Lightning. Lightning doet iets met ons bewustzijn en moet ook na zijn dood in onze herinneringen voort blijven bestaan als een hond die iets goed heeft gedaan voor het milieu.

Wethouder test op zongedreven scootmobiel

Wethouder test op zongedreven scootmobiel

Emmer Courant: 30 april 2018

EMMEN - Wethouder Jisse Otter testte zondag een scootmobiel die op zonne-energie rijdt. Niet dat hij die nodig heeft, maar de scootmobiel behoorde toe aan één van de 45 deelnemers van het duurzaamheidsevent Emmen Goes Eco, waar de wethouder de aftrap verrichtte.

Het is de eerste scootmobiel van Nederland die op zonne-energie rijdt. Zorgwinkel Heeroma uit Emmen zit achter deze innovatieve mobiel. Behalve een duurzame scootmobiel waren er ecologische schoonmaakproducten, wasbare luiers, een fiets met loopband en bijvoorbeeld een meters grote Boeddha van afvalmateriaal te vinden. Die laatste werd gemaakt door Tashi Norbu, die met zijn Tibetaanse museum in het Rensenpark is gevestigd.

Overigens werd deze derde editie van Emmen Goes Eco voor het eerst georganiseerd bij de entree van de oude zoo. Een eerder verleende vergunning voor een kermis op het Marktplein - waar organisator Linda Meijer het festival eigenlijk wilde organiseren - gooide roet in het eten. "Maar", zegt ze terugkijkend, "ik ben veel blijer met de nieuwe locatie. Voor de entree van het park is een mooie plek."

Boeddhabeeld siert oude zoo (© Ali Zingstra)

Boeddhabeeld siert oude zoo

Emmer Courant: 6 mei 2018

EMMEN - Tijdens het duurzaamheidsfestival Emmen Goes Eco Festival vorige week heeft Tashi Norbu samen met graffitikunstenares Karin Siebring een boeddhabeeld van afvalhout gemaakt.

Zondag kreeg het beeld – dat Urban Buddha heet – van twee meter hoog zijn definitieve plek op de rotsen tegenover het Museum van Hedendaagse Tibetaanse Kunst in het Rensenpark. Het houten beeld behoudt deels zijn natuurlijke houtkleur en wordt deels geschilderd in de kleuren van de omringende natuur. De komende dagen wordt nog aan het beeld gewerkt door Tashi Norbu en zijn team.

Met dit beeld wil kunstenaar Norbu een boodschap van milieubewustzijn uitdragen aan de wereld. Norbu heeft eerder een ‘Urban Buddha’ van zes meter hoog gemaakt in Chicago in de Verenigde Staten. Dit beeld was gemaakt als protest tegen de ontbossing in het Amazonegebied en Tibet. Tibet is het land van herkomst van Tashi Norbu.

Tashi Norbu is met zijn museum en kunstwerken in het Rensenpark gevestigd. Karin Siebring was begin dit jaar met haar Ka’s Design genomineerd voor de Emmer Cultuurprijs.

Emmen Goeds Eco 2017 (© Martin Laning)

Milieubewust ontspannen tijdens tweede editie Emmen Goes Eco

Emmer Courant: 30 april 2017

Emmen - Zonnepanelen, ecologisch verantwoorde kleding, elektrische auto’s en fietsen en nog veel meer. Het was zondagmiddag allemaal te zien in het centrum van Emmen tijdens de tweede editie van Emmen Goes Eco.

Het was opnieuw een milieubewust feestje op het plein voor de Grote Kerk. Moeder Natuur deed haar duit in het zakje door vrolijk te strooien met flinke windvlagen en zonnestralen.

Asperges

Mevrouw de Vries uit Emmen genoot ondertussen van een hapje verse asperges. Een kwaliteitsoordeel bleef uit, omdat ze niet met volle mond mocht praten. Gezien haar glunderende blik zat het wel goed. Wie het elektrisch rijden zelf wilde meemaken, kon aan boord klimmen van een jeep van Eko-tours. Zij rijden met elektrische terreinwagens door de Drentse bossen. Voor de verandering toerden de twee voertuigen slalommend tussen de toeristen over de stadsvloer. Best lastig om met zo’n fluisterwagen voetgangers te ontwijken. Die horen je niet aankomen en stappen dus op het laatste moment opzij. Chauffeur Ruud Haak genoot in elk geval van zijn ritjes op en neer naar het Noorderplein.

Linda Meijer (© Wiebe Veenstra)

Tweede editie Emmen Goes Eco schept hoge verwachtingen

Emmer Courant: 25 april 2017

Emmen - Emmen kleurt zondag 30 april weer groen, want dan wordt voor de tweede keer Emmen Goes Eco gehouden. Grote initiator achter het evenement is Linda Meijer van 4 Green Support.

‘We hebben veertig deelnemers en stuk voor stuk zijn ze enthousiast.’

Tijdens de koopzondag kunnen bezoekers in aanraking komen met zaken die te maken hebben met duurzaamheid. Linda Meijer: ‘Zo zijn er onder andere ondernemers met zonnepanelen en elektrische auto’s. Maar er is veel meer, want het publiek kan ook kennis maken met ecologische, biologische en fairtrade producten. En kinderen kunnen bijvoorbeeld creatief aan de slag met takken of een speurtocht doen.’

Enthousiasme

Meijer is blij dat het weer gelukt is om Emmen Goes Eco rond te krijgen. ‘Dit is de tweede editie en ik ben van mening dat het concept echt een blijvertje is. We spreken stiekem eigenlijk ook van een festival. Zo hebben we een plein waar kinderen zich heerlijk kunnen uitleven en is er een vijfentwintig meter lang proefcircuit waar mensen elektrische voertuigen, bakfietsen en elliptigo-loopfietsen kunnen proberen.’

Wat Meijer vooral merkt is dat mensen heel enthousiast praten over Emmen Goes Eco. ‘Er hangt een leuke, informele sfeer. En dat is goed, want burgers weten duurzame ondernemers nog niet zo goed te vinden. Met Emmen Goes Eco brengen we iedereen met elkaar in contact. Daarom is het festival ook op het Marktplein, middenin Emmen.’

Weergoden

Meijer hoopt dat er weer veel mensen komen. ‘Het aanbod is groot genoeg, maar het spannende van het festival is dat het buiten plaatsvindt. Je bent dus afhankelijk van de weergoden. Vorig jaar was het weer prima en hadden we veel bezoekers.’ Zo konden die mensen op het Marktplein genieten van biologische voeding, eco-kleding kopen of energieadvies voor hun woning opvragen.

‘Dit jaar is de op waterstof rijdende auto ook weer aanwezig’, vertelt Meijer nog. Het festival wordt geopend door wethouder Jisse Otter. Wie meer informatie over het festival wil, kan terecht op www.emmengoeseco.nl

Emmen Goes Eco op de stadsvloer in Emmen (© Wiebe Veenstra)

Eerste editie Emmen Goes Eco smaakt naar meer

Emmer Courant: 27 juni 2016

Emmen - Veel gezelligheid en drukte gisteren tijdens de allereerste editie van Emmen Goes Eco plaats. Op het Marktplein en Noorderplein kregen een mensen een mooie indruk van wat er allemaal bij een groene levensstijl komt kijken.

Op de Eco-Fair voor de Grote kerk maakte het publiek kennis met allerlei ecologische, biologische en fairtrade producten. Voor kinderen was er ook van alles te doen. Zij konden helpen bij de aspergeschilmachine, creatief aan de slag met takken, een speurtocht doen of spelen met de Eco-Farm.

Op het Energy-Plein trokken vooral de elektrische Tesla, de Waterstofauto en de Solarboot van het Drenthe College veel bekijks. Kinderen konden hier een selfie maken in de ElektroKart of badzout maken bij de studenten laboratoriumtechniek van het Drenthe College. Velen bleven even stilstaan bij de imposante SmartFlower van bijna 6 meter hoog. Deze bloem met bladeren van zonnepanelen was van grote afstand al te zien.

Wethouder Jisse Otter maakte de winnaar van de ontwerpwedstrijd bekend. Speciaal voor de uitreiking stoof de waterstofauto met Miss Emmen en het winnende ontwerp het marktplein op. De winnares was Maaike Rensen. De tasjes met haar ontwerp – in een beperkte oplage van 100 stuks - werden vanaf dat moment verkocht op de markt. Deze zijn in een beperkte oplage te koop via de website en Facebookpagina van Emmen Goes Eco en bij de galerie van Ingo Leth in het entreegebouw van de voormalige dierentuin.

Initiatiefnemer Linda Meijer blikt terug met grote tevredenheid en kijkt nu al uit naar volgend jaar. De bezoekers waren enthousiast en veel deelnemers hebben aangegeven er de volgende keer graag weer bij te zijn.

Emmer stadsvloer krijgt groen feestje

Emmen.nu 19 juni 2016 om 14:41 uur

Emmen - De binnenstad van Emmen kleurt zondag 26 juni groen. In figuurlijke zin dan. Want aan de immer uitdijende festivalagenda van de vlinderstad is er weer een evenement toegevoegd: Emmen Goes Eco.

Op het Noorderplein en het marktplein voor de grote kerk draait het allemaal om eco, fairtrade en verantwoorde energie. Initiatiefneemster Linda Meijer hoopt zo groen meer op de voorgrond te krijgen.

Geitenwollensokkenimago

Ecologisch, duurzaamheid: niet echt termen die sexy klinken of veel volk op de been zullen brengen. Maar daar vergissen we ons, aldus Meijer. Het geitenwollensokkenimago kleeft er volgens haar allang niet meer aan. Sterker nog, eco is vrij hip en happening. Fairtrade markten en eco-fairs steken overal de kop op en in de winkelstraten van Nederlandse steden rukken de winkeltjes met een groen hart op. ‘In Emmen is die trend ook gaande. Kijk maar naar opkomst van zaken als Fair by Pear, Eerlijk Drenthe en Huushinne.’ Dat is niet voor niets, aldus Meijer. Bij onze aankopen denken we steeds meer aan de gevolgen die deze hebben voor de wereld om ons heen. Het effect van een product op het milieu, op arbeidsomstandigheden in verre landen en of op de eigen gezondheid, wegen consumenten steeds vaker mee bij de aanschaf van hun boodschappen. Dit groeiende bewustzijn wil ze graag een extra zetje geven. Vandaar Emmen Goes Eco.

Smartflower

Het festijn is opgedeeld in 2 locaties. Het marktplein wordt het decor van een ecofair met 20 stands. Naast de vertrouwde bio-ondernemers die ook op de vrijdagmarkten staan, zullen ook ecowinkels en reguliere middenstanders aantreden met onder meer natuurvlees, Keltisch zeezout, biologische zonnebrandcrème, ambachtelijke meubeltjes, glutenvrij brood en nog veel meer. Kinderen kunnen deelnemen aan allerlei activiteiten, zoals een speurtocht. Het Noorderplein wordt omgetoverd in een groen wagenpark vol auto’s die rijden op waterstof of elektriciteit. Meijer hoopt nog een elektrische auto van Tesla te kunnen regelen, maar helemaal zeker is dat niet. Het Drenthe College presenteert er vol trots de befaamde Solarboat en hun eigen ontworpen electro cart. Blikvanger is een heuse Smartflower, een bloemvormige zonnepaneel die op zes meter hoogte de ‘bladeren’ ontvouwt om zonnestralen op te vangen.

Volgens Meijer is het de bedoeling dat Emmen Goes Eco jaarlijks terugkeert. Het evenement wordt gehouden van 13.00 uur tot en met 17.00 uur. De toegang is gratis.

Emmen.nu 13 mei 2016 - Foto: Wiebe Veenstra

Creatieve Emmenaren gezocht voor wedstrijd

Emmen - Inwoners van de gemeente Emmen vanaf vandaag deelnemen aan een ontwerpwedstrijd. Het winnende ontwerp wordt op tassen gedrukt en verkocht in Emmen.

We hebben het allemaal vast meegemaakt. Sta je bij de kassa, heb je een tas vergeten mee te nemen. Sinds 1 januari worden in de winkels geen gratis plastic tassen meer meegeven. Dat is vaak nog even wennen.

Nu krijg jij de kans om een tas te ontwerpen waarmee je graag in Emmen zou willen winkelen. Iedere Emmenaar mag meedoen, jong en oud! Je maakt een mooi, creatief of grappig ontwerp in één of twee kleuren.

De ware afdrukgrootte wordt 29 bij 29 centimeter. Dit mag een afbeelding zijn of een originele tekst. Het ontwerp lever je aan als jpg of pdf bestand en mail je naar info@emmengoeseco.nl. De ontwerpen kunnen aangeleverd worden t/m woensdag 25 mei.

Het winnende ontwerp wordt gedrukt op katoenen eco-fairtrade tassen die verkocht worden tijdens Emmen Goes Eco op koopzondag 26 juni in Emmen Centrum. De winnaar krijgt het eerste exemplaar uitgereikt en ontvangt een pakket met fairtrade producten beschikbaar gesteld door Fair By Pear in Emmen.

Via deze wedstrijd wordt er aandacht gevraagd voor het winkelen met een eigen tas en het kopen van eerlijke producten. De tassen zijn voorzien van een Fairtrade en GOTS label. Dit betekent dat de producenten van deze tassen een eerlijke prijs hebben gekregen en hun arbeidsomstandigheden goed zijn, en dat de tassen zijn gemaakt van 100% biologische grondstoffen.

Initiatiefneemster van Emmen Goes Eco is Linda Meijer. Zij organiseert in opdracht van Emmen Centrum op de koopzondag van 26 juni voor de eerste keer het evenement Emmen Goes Eco. Tijdens deze dag is er een Eco-Fairtrade-markt op het Marktplein en een Energy-plein op het Noorderplein.

Kijk voor meer informatie op de website www.emmengoeseco.nl of de Facebook-pagina.

Emmen Goes Eco
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram